Eigenlijk zijn wij streaming muziekliefhebbers best wel verwend. Ontspannen selecteren we de ene na de andere heerlijke track uit het eindeloze aanbod van digitale muziekbestanden, zonder op te hoeven staan om het cd laatje te verversen of met 12” aan zwart vinyl te stunten. Het liefst willen we natuurlijk toegang tot alle mogelijke muziekfiles in de allerbeste resolutie maar een losse DAC of Streamer is dan eigenlijk niet genoeg. Ook het ontwerpteam van Charles Hansen in Boulder, Colorado wilde meer en ontwikkelde misschien wel Ayre Acoustics’ meest geniale product tot nu toe – de Ayre QX-5 Twenty.

De QX-5 Twenty is een digitaal knooppunt die je toegang geeft tot al je muziek met de fluwelen sound van Ayre. Je luistert er mee naar je eigen muziek in je netwerk, vanaf een aangesloten harde schijf of computer, streamt vanaf alle gangbare muziekdiensten inclusief ROON, Qobus en Tidal of converteert je digitaal aangesloten bronnen naar de analoge wereld. Een DAC en Streamer in één dus. Maar dan wel volgens de maatstaven van Ayre Acoustics. Hart van de digitaal naar analoog omzetting is de nieuwe ESS ES9038PRO DAC chip waarvan de QX-5 Twenty slechts de kernfunctie gebruikt; stroom naar spanning omzetting en digitale filtering stammen allemaal uit het eigenwijze en perfectionistische gedachtegoed van Ayre. Dat geldt overigens ook voor de extreem belangrijke clock oscillator die verantwoordelijk is voor de timing van de digitale data. Ayre Acoustics’ samenwerking met Morion levert een perfect getimed clock signaal die alle vormen van digitale versmering als gevolg van jitter tot een absoluut minimum beperkt.

Naast alle digitale klasse denkt de QX-5 Twenty ook aan de genieters in stilte – op de voorzijde vinden we namelijk een tweetal dedicated hoofdtelefoon uitgangen waarvan één zijn signaal zelfs via een gebalanceerde aansluiting ter beschikking stelt. Zo tellen we naast de Ethernet aansluiting, Asynchrone USB aansluiting, 3 Coaxiaal digitale (BNC), 3 Optisch digitale SPDif ingangen en 2 AES/EBU ingangen dus ook een hoofdtelefoon uitgang.

Toch is het misschien wel de perfectie van de volledig discrete, feedback vrije en gebalanceerd opgebouwde analoge uitgang die de QX-5 Twenty Ayre’s kenmerkende klankkarakter verleend. De QX-5 Twenty betovert al bij de eerste klank. Het laag lijkt uit steen gehouwen, massief en gelaagd maar toch heel lichtvoetig. De weidse klank trekt je in de muziek waarbij elke noot helder in de ruimte geprojecteerd wordt zonder opdringerig of overdreven te worden. Het is alsof Ayre Acoustics een heel scala aan nieuwe kleuren heeft gevonden om je muziek uit te tekenen. Daarbij laat de QX-5 Twenty je dankzij haar precieze volumeregeling de keuze om haar kunsten als pure bron of als voorversterker ten gehore te brengen. Samen met bijvoorbeeld Ayre Acoustics VX-5 Twenty eindversterker ontstaat een combinatie die ingetogen en subtiel oogt maar muzikale registers open weet te trekken die veelal begraven blijven in de wirwar van enen en nullen. Geen wonder dus dat bijvoorbeeld AudioXperience enthousiast van de bank sprong bij het horen van deze combi, hem direct permanent opstelde in de showroom en er een mooie luisterdag omheen heeft georganiseerd.

Zaterdag 17 Juni bent u tussen 11:00 en 16:00uur van harte welkom aan de Spegelt 66 in Nuenen. Meer informatie over de QX-5 Twenty vindt u via www.referencesounds.nl  importeur van onder andere Ayre Acoustics en Wilson Audio.