Ayre Acoustics is even eigenzinnig als geniaal. Achter de industrieel vormgegeven chassis’ schuilt een wereld van innovatie gebouwd op Ayre’s principe van volledig discrete, gebalanceerde en global-feedback vrije schakelingen. Alhoewel Ayre ook buiten haar eigen poortdeur extreem veel betekent heeft voor de wereld van digitale signaalverwerking staan ze toch vooral bekend om hun heerlijk vloeiend klinkende versterkers. Een rijk muzikaal karakter waarbij klank altijd voorrang krijgt op functie. De nieuwe EX-8 integrated bouwt voort op die traditie maar voegt daar een lijst functionaliteiten aan toe die zelfs voor de meest vooruitstrevende denkers indrukwekkend te noemen valt.

EX-8 Integrated Hub

De EX-8 laat zich het best omschrijven als een kleiner broertje van de AX-5 Twenty geïntegreerde versterker. Zijn voeding en daarmee het uitgangsvermogen mag dan wat bescheidener zijn, toch wordt alle stroom net als bij de AX-5 door een Double-Diamond versterkerschakeling aan de luidsprekerklemmen afgeleverd. Krachtig en met een heerlijke timing dus. Ook de volumeregeling kent hetzelfde unieke karakter middels Ayre’s fameuze Variable Gain Stage waarbij de volumeregeling niet via een verzwakker maar variabele versterker van niveau wisselt en de afstand tot de ruisvloer dus altijd maximaal is. Briljant.
De EX-8 concentreert zich echter niet alleen op analoge bronnen maar kan ook overweg met digitale signalen via SP/DIF en AES-EBU, Asynchrone USB en Ethernet streaming vanaf NAS, Tidal, Deezer en Spotify. Bovendien laat de EX-8 zich perfect integreren als streamer van optima forma dankzij zijn compatibiliteit met ROON. Al die digitale signalen worden naar het analoge domein vertaald via de ESS ES9038PROQ2M DAC Chip terwijl de kritieke klok circuits en filtering in eigen beheer uitgevoerd wordt – typisch Ayre dus.
Naast de keur aan digitale ingangen vinden we op het strakke front ook nog een bijzonder hoogwaardige uitgang van analoge aard in de vorm van een fully balanced én single ended hoofdtelefoon uitgang gevoed vanuit Ayre discrete Double Diamond Headphone stage.

Modulair

De vergelijking met het zwitserse zakmes is snel gemaakt. Mooie van de EX-8 is echter dat je de configuratie zelf kan bepalen. Puur analoog zonder digitale ingangen, alleen met digitale ingangen omdat u bijvoorbeeld al een fijne streamer bezit of helemaal compleet met alle mogelijke digitale ingangen en streaming audio oplossingen. Hoe dan ook biedt de EX-8 Ayre’s gekende souplesse en gemak in één strak vormgegeven chassis die naast zilver ook in zwart leverbaar is. U begrijpt – wij zijn enthousiast.

Ervaar de EX-8 als eerste bij AudioFile in ’s Gravenmoer, AudioXperience in Nuenen of bij de importeur, Reference Sounds in Amstelveen.

Prijzen

EX-8 Analog versterker – ingangen: alleen analoog € 6.490
EX-8 Base versterker – ingangen: analoog, S/PDIF en AES/EBU € 7.490
EX-8 USB versterker – ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU en USB € 7.990
EX-8 Net versterker – ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU en Ethernet € 8.290
EX-8 Full versterker – ingangen: analoog, S/PDIF, AES/EBU, USB en Ethernet € 8.490