Met de realisatie van de WAMM Master Chronosonic realiseerde David Wilson’s zijn grootste droom. De accumulatie van al zijn research en ervaring gebundeld in een extreme luidspreker. Alles wat Wilson Audio in de ruim 50 modellen en het bijna 40 jarig bestaan heeft geleerd samengevat in zijn allergrootste en tevens laatste meesterwerk. De WAMM MC is volgens velen de allerbeste luidspreker ooit gebouwd maar gezien zijn beperkte oplage en prijsklasse helaas slechts voor een heel select publiek bereikbaar.

Na het verlaten van het aardse trad zoon Daryll Wilson in de voetsporen van zijn overleden vader. Recente modellen als de Sabrina en de Sasha DAW kwamen al van zijn hand. Met de WAMM MC als nalatenschap besloot Daryll de lat voor zichzelf en zijn ontwerpteam nog hoger te leggen. Geïnspireerd op het compromisloze ontwerp van de WAMM MC ontstond zijn absolute statement en Wilson Audio’s meest extravagante productie luidspreker tot nu toe – de Chronosonic XVX.

De Chronosonic XVX omvat meer innovatie, technologie, nieuwe materialen en productie technieken dan ieder Wilson Audio model dat hem ooit voor ging. Veel hiervan is direct afgeleid van de WAMM MC, fijn geslepen voor de vorm en functie van de XVX.
Toch vinden we in het statement van Daryll en zijn team ook een groot aantal compleet nieuwe ontwikkelingen. Neem de lower-midrange als voorbeeld. De voltooiing van een ambitieus research project geïnitieerd door David Wilson, nog ver voor zijn overlijden waarbij hij samen met lead engineer Vern Credille onderzoek deed naar de optimalisatie van de magneetstructuur. Een door Wilson Audio ontwikkelde magneet configuratie op basis van Alnico magneten vormt de motor die de spreekspoel extreem nauwkeurig onder controle houdt met verbijsterend lage vervorming als resultaat.

Ook de configuratie van de mid-hoog sectie is opmerkelijk: De XVX bestaat uit een viertal upper modules waarbij de onderste module de 7” mid/laag sectie betreft met direct daarboven een speciale 4” midrange module. Boven deze compacte midrange vinden we de Convergent Synergy Dome Tweeter met daarboven nogmaals de grotere 7” mid/laag module. Gekoppeld aan Daryll’s compleet nieuw ontwikkelde afstelmechanisme laten de verschillende modules zich Wilson Audio getrouw tot op de millimeter nauwkeurig instellen op de zitpositie. De allergrootste uitdaging van een meerweg luidspreker beheerst de XVX dan ook als geen ander – de onderlinge drivers versmelten op de luisterplek als één ideale puntbron.

Alhoewel wij ons enthousiasme voor deze geniale luidspreker niet onder stoelen of banken steken moeten we ook realistisch zijn. De Chronosonic XVX is net als het model waarop hij geïnspireerd is met een verwachte verkoopprijs van ongeveer € 430.000,- uitzonderlijk kostbaar. Het is een uniek statement waarmee Wilson Audio laat zien waartoe ze in staat zijn maar tegelijkertijd ook een richtlijn zet voor de toekomst. Wilson Audio staat voor innovatie. Een onstuitbare drang naar perfectie en compromisloze kwaliteit die de producten steeds verder stuwen naar het allerhoogst haalbare. Die innovaties en ontwikkelingen vloeien zonder twijfel weer terug in de Wilson Audio modellen van de toekomst. Modellen met gecalculeerde concessies ten opzicht van het absolute ideaal maar 100% trouw aan de filosofie van Wilson Audio. Welke modellen en wanneer dat zal zijn is niet bekend maar dat de Chronosonic XVX centraal staat als Wilson Audio’s absolute referentie dat is zeker!