Vijf jaar geleden introduceerde Wilson Audio haar kleinste vloerstaande luidspreker ooit, de Sabrina. Een strak gelijnde speaker met bescheiden afmeting maar buiten proportionele prestaties. Alle typische kwaliteiten en technieken die we kennen van Wilson Audio – inclusief de levensechte dynamische expressie, de drive in het laag en het weidse klankbeeld – teruggebracht tot de essentie. Ongekend goed. Maar voor Wilson Audio is goed simpelweg niet goed genoeg. Die obsessie voor perfectie zie je terug in elk facet van de ontwikkeling. Antwoord zoekend op de vraag of iets nóg beter kan. Lerend van nieuwe technieken, zoekend naar nieuwe mogelijkheden. Het bracht ons de recente introductie van de machtige Chronosonic XVX, Wilson Audio’s meest extravagante productie luidspreker tot nu toe en brengt ons vandaag, 1 September 2020 de SabrinaX. Alle kennis en kunde van Wilson Audio in haar meest gedistilleerde vorm.

Van XVX naar X

Na het verlaten van het aardse trad zoon Daryll Wilson in de voetsporen van zijn overleden vader. Recente modellen als de Sabrina en de Sasha DAW kwamen al van zijn hand. Met de WAMM MC als nalatenschap besloot Daryll de lat voor zichzelf en zijn ontwerpteam nog hoger te leggen. Geïnspireerd op het compromisloze ontwerp van de WAMM MC ontstond zijn absolute statement en Wilson Audio’s meest extreme productie luidspreker tot nu toe – de Chronosonic XVX. De XVX omvat meer innovatie, technologie, nieuwe materialen en productie technieken dan ieder Wilson Audio model dat hem ooit voor ging. Bij de introductie van de XVX schreven we al dat dit model meer is dan een ultiem statement, het markeert de weg naar de toekomst. De opgedane kennis en zelf ontwikkelde research methodiek vind zijn neerslag in alle modellen die er nog zullen volgen. De nieuwe SabrinaX is het directe bewijs. Met een groot aantal verbeteringen die zich vooral onder de huid afspelen zet ze de weg voort die de Sabrina ooit inzette. In dit bericht lees je er alles over.

X-Material

Dynamiek is het verschil tussen het luidste luid en het zachtste zacht. Verlaag je de ruisvloer, dan vergroot je de dynamiek. De dynamische expressie van een luidspreker wordt daarmee voor een groot deel bepaald door de afwezigheid van geluiden die niets met het audiosignaal te maken hebben. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Iedere luidsprekerkast heeft namelijk in meer of mindere mate last van paneel resonanties. Ongewenste trillingen die zich mengen met de energie afkomstig van de verschillende luidspreker drivers. Versmering en verkleuring is het ongewenste resultaat. Het elimineren van paneel resonanties is één van de kernpunten van iedere Wilson Audio met X-Material materiaal als belangrijkste wapen. Een uniek voor Wilson Audio vervaardigd composiet materiaal, door de jaren heen steeds verder geoptimaliseerd voor haar functie. Extreem stijf, inert, keihard maar toch met een gunstige interne demping. Een uitzonderlijke combinatie, maar ook uitzonderlijk kostbaar. Zowel in fabricage als bewerking. Het is precies de reden waarom Wilson Audio het gebruik van X-Material bij de originele Sabrina beperkte tot de Baffle en Spike Plate. Zo niet bij de nieuwe SabrinaX, die is volledig opgetrokken uit X-Material. Gecombineerd met laser geoptimaliseerde interne verstevigingen is de SabrinaX volledig trouw aan het ideaal van Wilson Audio, een oneindige stijve kast constructie vrij van resonanties. Het muzikale gewin is niet subtiel. Contrastrijker, strakker en met een nog beter gevoel voor timing. Je hoort het in het uitsterven van tonen, echo’s die nog duidelijker te volgen zijn en een scherper ruimte beeld aftekenen. Impulsen zijn compacter en hebben nog meer diepgang. Alsof het raam waardoor we naar de bergpas kijken nog helderder is geworden, zonder scherp aan te doen. Fenomenaal!

Drivers

De nog stijvere kastconstructie vormt de perfecte basis voor een compleet nieuwe driver bezetting. Wilson Audio’s Convergent Synergy Dome is geroemd om zijn natuurlijke precisie en ongekende resolutie, vrij van enige vorm van stres of hardheid. In de SabrinaX bouwt Wilson Audio rond de 5e generatie van deze zelf ontwikkelde soft-dome. Zonder twijfel Wilson’s beste tweeter ooit en rechtstreeks afkomstig uit de XVX.
Alhoewel de Midrange unit zelf geen wijzigingen kent is zijn interne kastconstructie en tuning compleet aangepast. De aluminium poort heeft plaats gemaakt voor een slotted vent, direct aangebracht in het X-Material. In combinatie met de stijvere kast en crossover heeft het cruciale middengebied nog meer doortekening en rust terwijl kleine nuances nog beter blootgelegd worden.
Onder de 5,25” midrange vinden we de 8” woofer die rechtstreeks afkomstig is uit de Sasha DAW. De laag weergave van de Sabrina was altijd al een van zijn meest opvallende kwaliteiten. Het enorme gewicht waarmee bastonen weergegeven worden, de diepgang en de controle zijn onvoorstelbaar voor een luidspreker van deze afmeting. Daar doet de SabrinaX nog een schepje bovenop. Vooral op het vlak van timing en coherentie is de SabrinaX heer en meester. Zijn laag fundament grijpt je en verlegt de grenzen van het haalbare met een impact zoals alleen een Wilson Audio dat kan.

AudioCapX

Dat Wilson Audio weinig aan het toeval overlaat is duidelijk. Soms ben je echter afhankelijk van de kwaliteiten van je toeleverancier. Zoals bijvoorbeeld voor de selectie van de condensatoren voor het crossover. Dus zoek je naar de allerbeste en selecteer je de gekozen componenten intern voor minimale toleranties. Tenzij je het productieproces van die leverancier volledig over neemt. Dat is dan ook exact wat Wilson Audio enige tijd geleden met de overname van haar condensator toeleverancier gedaan heeft. Het volledige productieproces van de cruciale condensatoren wordt nu in huis, door de Wilson Audio engineers uitgevoerd. Het gaf het team de vrijheid om te experimenteren met verschillende samenstellingen van materialen en wikkelingen om zo de ideale condensator te ontwikkelen voor haar toepassing. Het resultaat is Wilson Audio’s eigen AudioCapX condensator. De condensator vervult meerdere rollen in het scheidingsfilter waarbij de positie in serie met de tweeter wellicht de meest cruciale is. Daar heeft ze de taak hoge frequenties door te laten en lage frequenties te blokkeren. De ideale condensator doet precies dat, zonder enige vorm van vervorming of wijziging aan het originele signaal. Wilson Audio’s AudioCapX vervult die rol beter dan iedere condensator die de engineers ooit testte. Ieder detail tot in de allerkleinste nuance ongehinderd en ongekleurd doorlatend naar de Convergent Synergy Dome tweeter. Wilson Audio’s bewijst dat iedere detail telt, hoe klein die ook mag lijken.

SabrinaX

Evolutie is als rode draad verweven in de ontwikkelingen van Wilson Audio. Het zoeken naar de grenzen van techniek ten dienste van het grote doel – muziek reproduceren met een overtuigingskracht die niet van de werkelijkheid te onderscheiden is. ‘Does it sound real?’ is de grote motivator achter iedere stap die het team zet. Wat ons betreft doet de nieuwe SabrinaX dat als geen ander en is er in deze klasse geen enkele luidspreker die muziek met zoveel urgentie, definitie en gewicht weet te reproduceren. Geniaal.
De SabrinaX is leverbaar vanaf 1 September 2020 en heeft een adviesprijs van € 24.490,- in de standaard WilsonGloss kleuren (Carbon, Galaxy Gray en Quartz) en € 25.990,- voor de Upgrade WilsonGloss kleuren (Crimson Satin, Diamond Black en Ivory).