Power. Precision. Purity. Het ontwerp criterium vereeuwigd in ieder ontwerp van Mark Levinson. Het two-tone aluminium front paneel, de machtige voeding, aandacht voor ieder detail en het super strakke uiterlijk. Schroef maar eens een Mark Levinson open en je begrijpt meteen wat wij bedoelen. Absolute klasse en vakmanschap waarbij niets aan het toeval over gelaten wordt. Ruim een jaar geleden introduceerde wij die klasse voor het eerst in een prijspunt die voor een veel bredere groep liefhebbers bereikbaar was. De No 5805 en No 5802 geïntegreerde versterkers in de No 5000 serie. Een paar weken terug voegden we daar de No 5101 CD/SACD Speler met Streaming functie en DAC aan toe. Nu kunnen we je trots (en een beetje zenuwachtig) vertellen dat de No 5000 serie nog verdere uitbreiding mag verwachten: De No 5302 Eindversterker en No 5206 Voorversterker

Mark Levinson No 5302 Eindversterker

Eigenlijk behoeft de No 5302 na het zien van de foto geen verdere uitleg. Dit is een Mark Levinson. Punt uitroepteken. De mix tussen de No 5000 serie van nu en de krachtpatsers van toen. De aluminium handvaten contrasteren fantastisch met het gecurvde, zwarte front en doen direct denken aan de legendarische No 23.5 en No 27 terwijl het glazen front met riante power knop duidelijk aansluit met de rest van de sexy No 5000 serie. Waanzinnig! Maar goed zoals bij iedere Mark Levinson eindigt de schoonheid niet achter de frontplaat. In tegendeel. Core van iedere versterker is de voeding. Altijd al het speerpunt geweest van Mark Levinson en dat is met de No 5302 niet anders. De enorme klont koper is goed voor 1100VA waarbij het linker en rechter kanaal hun voeding uit individuele secundaire wikkelingen putten. Net als bij de No 5805 en No 5802 vind de voedingspanning regulatie voor de eindversterkerschakeling en buffering direct op het eindversterker board plaats – vlakbij de eindtransistoren dus. De driver trap werkt in Klasse A terwijl de zes AB gestuurde power transistoren in de uitgangstrap goed zijn voor een stabiele 135 Watt in 8 Ohm en 270 Watt in 4 Ohm. Het koellichaam strekt over de volle diepte van de No 5302 om de warmte efficiënt af te kunnen voeren. Een duidelijk visueel verschil met de modellen van weleer waarbij de koellichamen als het ware om de toen populaire TO-3 type eindtransistoren heen zaten gevouwen. De voltage gain stage – die het binnenkomende audiosignaal in spanning vergroot en klaar maakt voor de driver stage – is direct afgeleid van de topklasse No 534 en volledig discreet en dual-mono van opzet. Net als de rest van de versterker overigens. Bijzonder is de mogelijkheid om de No 5302 in Bridge-Mono te schakelen waarbij hij zich als mono eindversterker gedraagt en het uitgangsvermogen groeit naar een gigantische 550 Watt in 4 Ohm. Zo stelt het puristen in staat om de twee kanaals No 5302 om te toveren tot mono eindversterker en de grip over de luidspreker nog verder te vergroten.

Wat ons betreft zit daar sowieso de grote sprong van deze schitterende eindversterker. In cijfers produceert hij in standaard twee kanaals mode namelijk niet zoveel meer vermogen als zijn geïntegreerde broertje. Het verschil zit hem echter in de laststabiliteit. De grotere voeding levert iets meer spanning aan de eindversterker sectie maar biedt voornamelijk meer stroomreserve en dat vertaalt zich in controle en gemak. Een luidspreker is namelijk geen constante last maar een heel variabele. Zijn impedantie varieert namelijk vrolijk tussen zeg 2 en 25 Ohm en juist op de punten waar zijn impedantie naar beneden duikt moet de versterker extra aan het werk om de boel in de hand te houden. Daar zit dan ook de enorme overmacht van de No 5302. Zijn ontwerp is volledig toegespitst op maximale grip en definitie, hoe eigenwijs de aangesloten luidspreker ook is.

De No 5302 verwachten we eind December in huis te hebben met een verwachte adviesprijs van € 9990,-

No 5206 Voorversterker

Waar de eindversterker het audiosignaal injecteert met power om de aangesloten luidspreker van stroom te voorzien vormt de voorversterker de centrale controle eenheid. Ingang keuze selectie, volume regeling, input matching, het vindt allemaal plaatst achter het front van de voorversterker. Toch heeft hij ook een enorm klank bepalend karakter. De voorversterker is de vuist die de hamer (eindversterker) doet slaan. Hoe sterk de hamer ook is, de vuist bepaalt hoe hij zijn klappen uitdeelt. Achter iedere stap van de voorversterker schuilt namelijk het gevaar van verlies van kwaliteit. Niet bij Mark Levinson. Opnieuw speelt die extreme precisie en aandacht voor detail een cruciale rol. De allerbeste componenten in combinatie met direct gekoppelde schakelingen zorgen voor maximale signaal integriteit. De digitaal gestuurde volume regeling kiest de weerstanden in de analoge volume regeling in combinatie met een unieke ‘Single-Gain Stage’ – de versterkerschakeling die het signaal klaar maakt voor de eindversterker. Dit bewezen Mark Levinson ontwerp behoud zijn breedbandigheid, ongeacht het gekozen volume met behoud van resolutie. De lage signaalniveaus in sommige delen van het audiopad zijn een potentiële prooi voor overspraak, ruis en interferentie. Mark Levinson besteedt daarom extreem veel zorg aan het buiten de deur houden van die ellende door een zorgvuldig uitgelegd aarding circuit en het inpakken van de verschillende prints in een eigen behuizing. Net als de voeding die direct achter het front in een eigen compartiment geplaatst is. Die voeding zou een gemiddelde eindversterker overigens niet misstaan en draagt bij aan pure basis voor het audiosignaal.

Functioneel is de No 5206 ook een aardig kunststuk: vier analoge line-level ingangen waarvan twee gebalanceerd (XLR), een verder verbeterde Phono Stage met schakelbare gain en loading voor MM/MC elementen en Mark Levinson’s vermaarde Precision Link II DAC maken de No 5206 met recht het epicentrum van de High End audioset. Uiteraard is de DA omzetting weer volledig gebalanceerd van opzet met een eigen, discrete stroom naar spanning omzetting en compatibiliteit met High Res files tot PMC 32bit/384kHz en DSD (tot 11,2MHz) inclusief MQA ondersteuning. Een aptX-HD BlueTooth ontvanger en dedicated headphone uitgang ronden de functionaliteit van deze fraaie voorversterker af.

De interne opbouw van de No 5206 doet ons direct denken aan de No 320 en No 326S terwijl zijn bescheiden, gebogen front met typische volume en input keuze knop duidelijk voortvloeien uit de No 5000 serie. Schitterend hoe Mark Levinson vorm en functie zo fraai in één chassis weet te verenigen waarbij de integriteit van het muzieksignaal de allerbelangrijkste criterium is.

De No 5206 verwachten we eind December in huis te hebben met een verwachte adviesprijs van € 9990,-